Videopresentationer av forskning

Idag har vi stora möjligheter att nå ut till folk genom internet, vilket många branscher i samhället tjänar på. När det gäller forskningsprojekt så blir det allt vanligare att man gör videopresentationer tillgängliga för den breda allmänheten genom att publicera dessa online. Dagens videopresentationer av olika projekt är ofta avancerade, vilket gör att man i detalj kan presentera de resultat man kommit fram till. Videopresentationer är också ett bra sätt att göra ett komplicerat område mer lättillgängligt, vilket är bra ur en kunskapsdemokratisk synvinkel. Forskare inom bland annat epidemiologi, neurovetenskap och biomedicin använder sig av videopresentationer för att presentera sina forskningsresultat.

För den som är intresserad av att ta del av olika forskningsprojekt genom strömmad video på nätet är det bara att surfa in på ett forskningsmagasins hemsida, där man ofta hittar senaste nytt. Forskning och Framsteg är bara ett av många exempel.

Videopresentationer av forskningsprojekt är både kul och lärorikt

Videopresentationer av Nobelpriset

Nobelpriset är en av årets stora höjdpunkter för hela forskarvärlden. Det ger stor uppmärksamhet både i Sverige och internationellt, både när det gäller medicin, kemi och fysik. För den som vill ta del av nobelföreläsningar så brukar Nobelstiftelsen strömma videopresentationer på sin hemsida i anslutning till att priset delas ut. Man kan också kolla in videopresentationer av de olika prisen när vinnarna utses. Detta är roligt både för de som arbetar med forskning, men också för allmänheten som kan lära sig något nytt genom en pedagogisk presentation.

Videopresentationer av forskningsprojekt har också blivit stort i och med organisationen TED. Detta är en amerikansk sammanslutning som samarbetar med forskare över hela världen. Deras videor har setts av flera miljoner människor, och man kan ta del av forskning inom massor av olika områden. Svensken Hans Rosling är bara en av alla människor som har presenterat sin forskning på detta sätt, vilket utan tvekan breddat kunskaperna inom hans verksamhetsområden. Att följa dessa presentationer är både kul, lärorikt och imponerande, eftersom man med relativt små ekonomiska medel kan skapa proffsiga presentationer av den senaste forskningen.